Mali veliki svet

MALI VELIKI SVET – ŽIVLJENJE IN RAZISKOVANJE NA JAPONSKEM

doc. dddr. Joca Zurc

 

Avgust 2017 – pošta Slovenije me preseneti z veliko ovojnico oziroma skoraj majhnim paketom iz Japonske. Iz Tokia mi piše japonska ustanova, pristojna za raziskovanje in znanost, z angleškim nazivom Japan Society for the Promotion of Science (JSPS). V slovenskem prevodu Japonsko združenje za spodbujanje znanosti, ki je namenjeno promociji znanosti preko financiranja in podpore znanstvenemu delu, podeljevanja štipendij za usposabljanje raziskovalcev, promocije mednarodnih izmenjav raziskovalcev in izvedbe raziskav, ki prispevajo k uporabi znanosti in znanstvenih dosežkov v družbi, me je v sodelovanju z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS (MIZŠ) izbrala za 20-mesečno raziskovalno usposabljanje na Okayama University na Japonskem. Možnost tovrstnih izmenjav slovenskih raziskovalcev na japonskih raziskovalnih ustanovah poteka vse od leta 2001 na podlagi Memoranduma o soglasju o znanstvenem sodelovanju med MIZŠ in JSPS. Vsako leto sta podeljeni dve podoktorski raziskovalni štipendiji za obdobje od najmanj enega do največ dveh let.

Prvi občutki ob prejemu razveseljive novice so prinesli veselje in ponos ter uresničitev dolgoletne želje po daljšem raziskovalnem in akademskem delu na tuji univerzi. Hkrati pa se pojavljajo tudi dvomi, tehtanja med novimi priložnostmi, življenjskimi izkušnjami in odličnimi raziskovalnimi pogoji ter na drugi strani odhod iz vzpostavljenih sodelovanj in projektov v Sloveniji, pomisleki o možnostih vrnitve v domovino po izteku gostovanja, strah pred novo kulturo, jezikom, življenjskim in delovnim okoljem, daljša odsotnost iz domovine ter dodatne obremenitve, ki jih s seboj vedno prinese usklajevanje obveznosti in življenj v dveh državah. Tiho, a odločno se pojavi strah pred neznanim in razvije se boj med dvema postavljenima alternativama, ki ne dajeta možnosti srednje poti. Nič drugače se ni odzvala tudi bližnja in manj bližnja okolica. Srednjih mnenj ni bilo, pojavila sta se dva pola, ali zelo velika podpora in navdušenje nad enkratno in neponovljivo življenjsko in znanstveno priložnostjo ali pa na drugi strani dvomi in prepričevanja, naj vseeno premislim in ostanem v domačem akademskem okolju. Končna odločitev za odhod se je tako razvijala dlje časa in postopoma. Nastala je spontano, brez pritiska, predhodnega načrta ali pričakovanj. Pri tem je pomembno vlogo odigrala tudi ustanova JSPS, katere prijavni postopek je bil natančno strukturiran po vseh pregovorno japonskih standardih in postopen. Sistematičnost in postopnost prijave je dala prostor premisleku, podpirala odločitev, a hkrati spoštovala mojo integriteto in lastne odločitve. Na vsakem najmanjšem koraku prijavnega postopka je bila možnost izstopa in hkrati premisleka o nadaljevanju. Korak za korakom se je tako skozi obdobje dobrih treh mesecev oblikovala in dokončno izoblikovala odločitev — in novi pustolovščini sem rekla DA!

29. november 2017 – prišel je dan odhoda in za leto dni in 8 mesecev odhod iz domovine, iz domačega in poznanega v novo okolje, na novo univerzo in v novo življenje. S slovensko Adrio Airways in japonsko letalsko družbo ANA me 20-urno potovanje v čudovitem letalskem ambientu, z nadvse uslužnim in prijaznim osebjem ter vrhunsko postrežbo, pot popelje od Ljubljane, preko Frankfurta in Tokia do Okayame. Zadnja slovenska beseda v živo ob odhodu in prvi stik z Japonsko. Prijaznost, uslužnost, spoštovanje, hrana prefinjenega okusa in vrhunska tehnologija. Ob prihodu na letališču v Toku in Okayami poteka vse tekoče, strukturirano, a hitro in učinkovito. Podobno se ponovi tudi v naslednjih dneh po prihodu ob stiku z upravnimi organi ter prijavami v nov sistem, od pridobitve matične številke, prijave bivanja, ureditve obveznega zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja ter poročanja JSPS o pričetku raziskovalnega usposabljanja. Japonska je pregovorno dežela pravil in administracije. Prvi vtis je, da je potrebno izpolniti kakšen obrazec zagotovo več kot v Sloveniji. A so vsi obrazci zelo pregledni in enostavni za izpolnitev, z jasnimi in natančnimi navodili. Osebje je neverjetno prijazno in v izjemno pomoč kljub šibkemu znanju angleškega jezika ter informacije na vsakem koraku. Z urejenimi dokumenti pa vsi postopki potekajo izredno tekoče, hitro in transparentno. Japonska tako ob značilni administraciji istočasno daje tudi vtis izjemne urejenosti in premišljenosti vsakega posameznega postopka, ki je izpeljan in razdelan do najmanjše podrobnosti. Življenje je v takšnem sistemu enostavnejše in predvsem manj stresno, ker vse poteka po v naprej dodelanih smernicah in korakih. Posamezniku se ni potrebno spraševati, kam naj gre in kaj naj naredi, razmišljati in iskati informacije ali za njih celo prositi ter upati na dobro voljo uslužbenca, temveč preprosto sledi postavljenim jasnim pravilom in njegov prihod na cilj je zagotovljen. Japonska je v smislu organizacije in postopkov delovanja zagotovo visoko razvita dežela.

December 2017 — Prvi tedni v Deželi vzhajajočega sonca dokažejo tudi njeno visoko tehnološko razvitost. Slednja se izkazuje v številnih ponudnikih mobilne telefonije in najrazličnejših trgovin z elektroniko, ki so pravi nakupovalni centri, celo večji od trgovin s prehrano. Dobiti je možno vse, od najrazličnejših pripomočkov za gospodinjstvo kot so na primer kuhalniki za riž in žar za domačo dnevno sobo, pa vse do številnih telefonov, televizij in drugih prostočasnih ter učnih pripomočkov kot so enkratni elektronski slovarji. Slednje uporabljajo že otroci v osnovni šoli. Obstaja več različnih trgovskih verig, ki se ukvarjajo s prodajo tehnoloških pripomočkov. Tudi mene pot popelje v trgovino Joshin v Okayami, kjer mi prijazni prodajalec pomaga pri nakupu novega telefona, saj slovensko omrežje žal do Japonske ne seže. Veliko dežela daje tudi veliko ponudnikov telefonskih omrežij in prava umetnost je med številnimi paketi izbrati najbolj primernega in ugodnega za potrebe bivanja na Japonskem za določen čas. Pa vendar s prijaznostjo, potrpežljivostjo in pomočjo prodajalca mi uspe ugoden nakup. Telefon bo sedaj pridno beležil nove vtise v sliki in omogočil pogovore v novem okolju. Medtem ko bo Skype še naprej prioritetni medij stikov z domovino, saj so klici iz Japonske v tujino, še posebej v Evropo, izredno dragi. Ena minuta stane kar cel 1 EUR in pol ure pogovora je tako že okroglih 30 EUR.

Od 1. decembra 2017 moje domovanje predstavlja International House, ki je namenjen krajšim in daljšim obiskom profesorjev, raziskovalcev in doktorskih študentov iz tujine. Eno-sobno stanovanje je prostorno, prijetno za bivanje in zelo dobro opremljeno, saj ima ob hladilniku, zmrzovalniku in štedilniku, tudi televizijo, mikrovalovno pečico, grelnik vode in celo posebno pečico – žar za ribe. Pralni in sušilni stroj je v vsakem nadstropju, je pa plačljiv (okoli 75 centov eno pranje). Stanovanje ima svojo recepcijo in vsak stanovalec svoj poštni predal. International House se nahaja v umirjenem delu kampusa ob univerzitetni knjižnici. Do gostujoče fakultete imam slabih 10 minut hoje in vse ostale storitve kot so restavracije in trgovine so tudi na dosegu roke. Kampus ima veliko zelenih in športnih površin in parkov, v bližini je čudovit botanični vrt in mestni športni štadion. Prijetnih površin za rekreacijo tako ne manjka. Športni objekti zasedajo pomemben del kampusa. Obiskala sem dve veliki večnamenski športni dvorani, zelo dobro opremljeni, veliko je igrišč za igre z žogo (zlasti ameriški nogomet in tenis) in manjših telovadnic za borilne veščine. Osebje univerze ima na voljo tudi fitnes. Univerza pa se ukvarja s tradicionalnim lokostrelstvom in celo z dresurnim jahanjem in ima svoje konje. Japonski študenti so namreč ob študiju zelo aktivni v tako imenovanih klubih, v katerih se udejstvujejo v prostem času. In ena izmed najpomembnejših prostočasnih aktivnosti je ravno šport.

Gostujem na Oddelku za športno vzgojo (Department for Physical Education) na Graduate School of Education, Okayama University, ki izobražuje bodoče profesorje na vseh predmetnih področjih v osnovnih in srednji šoli, varstveno-vzgojnih ustanovah ter druge strokovne delavce za delo v državnih organih, ki so pristojni za področje izobraževanje. Pogoji za raziskovalno delo so odlični. Na fakulteti so mi dodeli prostorno pisarno z vso tehnično opremo, od računalnika, do tiskalnika, kopirnega stroja in skenerja. Moj delovnik se prične okoli 9.00 ure, med 12.00 in 13.00 je odmor za kosilo, delovni dan se zaključi med 18.00 in 19.00 uro. Univerza ima čudovito knjižnico v štirih nadstropjih z obsežnimi policami knjig in prostornimi čitalnicami v vsakem nadstropju. Za razliko od naših je odprta celo ob nedeljah in to do 18.00 ure! Zgleda, ki bi ga veljajo posnemati. Podobno je tudi z restavracijami v kampusu, ki so združene v tri glavne stolpiče in v vsakem nadstropju je svoja restavracija. Vsak dan tako preizkusim kakšno novo jed in spoznavam japonsko kulinariko, ki je izredno raznovrstna, kakovostna in naravno pripravljena.


Pedagoška fakulteta je podobno razdeljena po oddelkih kot v Sloveniji (npr. oddelek za didaktiko naravoslovja, oddelek za družboslovje in humanistiko, oddelek za japonski jezik in književnost, glasbeni oddelek, oddelek za matematiko in naravoslovje, oddelek za psihologijo, oddelek za angleški jezik in književnost ipd.). Način dela in povezanost z osnovnimi in srednjimi šolami je tudi podobna, razlika pa je v tem, da je na Japonskem Pedagoška fakulteta edina pristojna za vsa izobraževanja učiteljev od vrtca do zaključka srednje šole. Kot taka je izredno spoštovana in vplivna tako v univerzitetnem kot tudi v šolskem okolju. Zagotovo je poklic učitelja med bolj spoštovanimi, a ne tudi med najbolj enostavnimi. Študenti ga imenujejo tudi poklic noči, saj je za učitelje značilno, da pridejo v službo pred 7.00 uro zjutraj oz. še preden se zdani in odhajajo po 19.00 uri, ko je že tema. Pa vendarle v razgovorih z njimi sogovornik hitro zazna neverjetno voljo, entuziazem, odgovornost in angažiranost do dela, vzgoje in izobraževanje najmlajših članov skupnosti. Zanimiv primer so javne demonstracije nastopov, na katere pridejo učitelji okoliških šol in člani regijskih državnih organov in odborov, pristojnih za izobraževanje. Lahko se udeleži tudi do 2000 opazovalcev in evalvatorjev. Ob koncu meseca januarja 2018 sem imela priložnost obiskati osnovno šolo v čudovitem zgodovinskem mestu Kurashiki in udejstvovati na enem izmed teh dogodkov, ki me je izredno navdušil in presenetil v številnih pogledih – izdelanosti protokolov, spoštovanja in zainteresiranosti vseh udeleženih, izpostavljenosti učitelja in hkrati njegovega ponosa in zadovoljstva, pozitivne kritičnosti, ter neverjetne želje po izboljševanju lastnega dela in usposobljenosti.

Po dveh mesecih bivanja in življenja na Japonskem lahko trdim, da je to dežela, ki posamezniku odpira številna razmišljanja in poglede. Vsak dan je doživetje sam za sebe. Če so bili prvi tedni v pričakovanju rutine in ustalitve, pa se moj tretji mesec bivanja na Japonskem začenja v pričakovanju novih izkustev, razmišljanj ter enkratnih in neponovljivih življenjskih doživetij. Japonska predstavlja vez med Vzhodom in Zahodom ter kot taka udejanja eno izmed najmočnejših prezentacij človekovega bivanja. Posameznik v njej prepoznava sebe in sebi poznano ter se hkrati sooča z nepoznanim, včasih lahko celo nasprotujočim in nerazumljivim. Visoka tehnologija in do potankosti izdelana pravila tradicije, kapitalistični pridobitni in površinski način življenja kot so restavracije s hitro prehrano ali t.i. suši tovarne ter na drugi strani do popolnosti izdelan bento (tradicionalno japonsko kosilo v škatlicah) ali pa čudovite slaščice, prave umetnine, v katerih pripravo je vloženega veliko ur dela in truda. Vse od zunanjega okolja, arhitekture, narave, japonskih pisav hiragane in katakane, zgodovine, kulinarike, kulture, komunikacije in odnosov med ljudmi ter načinov dela predstavlja Japonska vez med številnimi različnimi vrednotami, etičnimi praksami in nasprotji. To je dežela, kjer je vsaka malenkost prava umetnost in majhne hiške, avtomobili, jedi ali celo drobna pakiranja izdelkov v trgovini predstavljajo majhen veliki svet, popoln, enkraten in neponovljiv, bogat z nepričakovanimi in intenzivnimi doživetji. In ko ga enkrat spoznaš, te neverjetno pritegne, da ga želiš odkrivati in razkrivati še naprej.